Nieuws & Agenda

Open Monumentendagen 2017 Doktershûs & Pakhûs in Stiens

Monumentendag-lezing en bezichtiging

‘Boeren, burgers en buitenlui’ zo luidt het thema van de Open Monumentendagen 2017. Het was de uitroep waarmee de dorpsomroeper de aandacht trok. Het Doktershûs in Stiens (1838) staat in het teken van de goede sier. Was een rijk gedecoreerde woning in het verleden voorbehouden aan de adel, nu versiert ook de gegoede burger zijn/haar woning rijkelijk.
Op vrijdagavond 8 september wordt de Monumentendag-lezing gehouden door interieurhistoricus Dr. Richard Harmanni met de titel ‘De versiering van onze woning’ rond 1900. Gang en interieur van het Doktershûs nader beschouwd. Hij gaat in op de vraag hoe die fraaie interieurdecoratie van het Doktershûs te plaatsen is in de Nederlandse en Friese wooncultuur.
Het Doktershûs is dan ook te bezichtigen voor bezoekers van de lezing, reserveren aan te bevelen. Op 9 en 10 september is het Doktershûs open na aanmelding.

Of de dorpsomroeper in Stiens in 1838 aankondigde dat het Doktershûs gereed was, valt te betwijfelen. Iedereen kon het zien tijdens de bouw: het neoclassicistische huis met de rijk versierde dakkapel. Toen ruim vijftig jaar later in 1894 de gang binnen prachtig beschilderd werd met imitatie marmerpanelen en een geschilderde vaas met bloemen bij de hoofdingang, en verder het plafond voorzien werd van met goud versierde ornamenten en de vloer belegd met prachtige mozaïektegels zou er meer reden geweest zijn dit luid kenbaar te maken in het dorp. Alleen al daarom zou je patiënt willen worden bij de toenmalige arts Ype Terpstra om binnen de aanpassingen bewonderen. Ruim tien jaar later laat het echtpaar Hooghoudt nog een fraai gestileerde geschilderde plantrank toevoegen aan de al aanwezige decoratieve lambrisering. Deze heeft kenmerken van de Art Nouveau stijl. De gang wordt afgesloten door een deur met een fraai geëtste ruit van de glasfabriek Bouvy Dord[rech]t. Deskundigen noemen de gang uniek omdat nog maar weinig van dergelijke rijk gedecoreerde entrées uit die tijd over zijn.

De titel van de Monumentendag-lezing is ontleend aan het boekje ‘De versiering van onze woning’ uit 1886, geschreven door architect J.B. Kam. Hij signaleert dat er sinds ca. 1860 veel meer aandacht is voor het ornament in de architectuur en vormgeving maar men moet zich hoeden voor een modieus gebruik ervan, zo waarschuwt hij.

Andere verrassingen in de woning zijn diverse originele plafonds en twee reconstructies van teruggevonden behang uit de negentiende eeuw. In het Pakhûs SOLO zijn de fragmenten van, totaal zes verschillende historische behangsels uit het Doktershûs te bewonderen. De dorpsapotheek, indertijd ook onder dokter Terpstra gebouwd, is weer in oude glorie hersteld en voorzien van negentiende-eeuwse opstandflessen, pillendoosjes en andere benodigdheden. Een historische apotheek ‘aan huis’ in een Doktershûs is waarschijnlijk uniek in Nederland.

Programma

Pakhûs

8 september 20.30 u. in PAKHÛS SOLO Monumentendag-lezing:  ‘De versiering van onze woning’ rond 1900. Gang en interieur van het Dokterhûs nader beschouwd.
door interieurhistoricus Dr. Richard Harmanni

Toegang € 12,50 (incl. koffie/thee en drankje) Reserveren via: http://www.stinze-stiens.nl/nieuws/agenda/

In het Pakhûs is een lift.

Doktershûs

Vooraf van 19.30 u. – 20.15 u. mogelijkheid tot bezichtiging DOKTERSHÛS voor bezoekers van de lezing.
Helaas is het pand niet toegankelijk voor rolstoelen en rollators. Binnen is voldoende zitgelegenheid.

Zaterdag 9 en zondag 10 september 13.00 u. – 17.00 u. (start laatste rondleiding 16.00 u.).

Toegang gratis.

Aanmelden en Adressen

U bent welkom na aanmelding via http://www.stinze-stiens.nl/nieuws/agenda/ of, indien er nog plaats is, op de dag zelf in het Pakhûs SOLO. Daar kunt u ook terecht voor een kopje koffie of thee.
Vanwege de beperkte ruimte is het pand alleen toegankelijk via een rondleiding. Deze rondleiding duurt ca. 45 minuten. Helaas is het pand niet toegankelijk voor rolstoelen en rollators.
Binnen is voldoende zitgelegenheid.

Op alle dagen zijn in het Pakhûs SOLO de fragmenten van de zes verschillende historische behangsels uit het Doktershûs te bewonderen.

Adres Doktershûs: Smelbrêge 6, Stiens (zij-ingang)

Adres Pakhûs SOLO: Smelbrêge 9, Stiens

Open Monumentendag in Leeuwarderadeel wordt gecoördineerd door de Stichting Monumentenzorg Leeuwarderadeel.

Contact

Trudy van Riemsdijk-Zandee
Willem van Riemsdijk
Smelbrêge 6
9051BH Stiens
0653718024
e-mail: stinze.stiens@icloud.com
twitter: @MonumentStiens
faceboek: Stinze Stiens
www.stinze-stiens.nl